Hlavní » Články » Zkouškové v pohybu

Zkouškové v pohybu

Ve spolupráci s Asociací studentů fyzioterapie, v návaznosti na akci Cvičení proti učení, jsme se rozhodli trochu rozpohybovat studenty 2. LF a uspořádali jsme akci Zkouškové v pohybu. Každý týden proběhla jedna hodina nějakého sportu, kde se studenti dozvěděli, jak by měli správně sportovat, aby se neničili a udělali něco pro sebe.

Plavání

Dne 21. 1. 2016 se konalo 1. „Zkouškové v pohybu” a bylo věnováno plavání v bazénu Šutka. Pospíchala jsem, jelikož jsem, jako většinou, nestíhala být na místě v určený čas. Ale naštěstí tam na mě počkali – teda spíš počkala, organizátorka Klára sama. Tak tedy individuální hodina se skoro profesionálkou a trenérkou plavání? Bezva! Nejdříve jsme si povídaly o správné technice a kineziologii plavání. Poté jsme šly pilovat plavecké techniky. Přibližně půl hodiny jsme trénovaly správné kopy v plavecké technice prsou a zbytek času kraul s důrazem na vnitřní rotaci v ramenou. Klára byla nesmírně pozorná a trpělivá učitelka a dala mi naději, že i já se můžu naučit plavat technicky správněji, za což jí děkuji a jsem ráda, že ASF pořádá i takovéto akce. (Zuzana Součková)

Běh

Po účasti na povedeném Workshopu Cvičení proti učení, jsem byla pevně rozhodnutá zúčastnit se všech Zkouškových v pohybu, které stihnu. Nakonec jsem zvládla pouze běhání, ale stálo to za to. Díky komornímu počtu jsme to měli skoro jako trénink se soukromým trenérem. Zopakovali jsme si, na co při běhání nezapomenout (rozcvičení/protažení), naučili jsme se pár prvků dynamického strečinku a pak se krásně proběhli. Děkuji všem fyzioterapeutům, kteří se na organizaci podíleli a Asociaci studentů fyzioterapie a Motoláku za skvělý nápad! (Martina Lejsková)

Bouldering

Musím se přiznat, že jsem si tento pojem musela vygooglit, nikdy jsem na stěně nebyla a na fotkách to vypadalo jako sranda lezení bez jištění. Vydala jsem se tedy na Zkouškové v pohybu III. do Boulder Baru v Holešovicích. Poprvé jsem se zarazila, když jsem musela narvat nohy do snad o dvě čísla menších bot, prý to tak má být, au. Do místnosti plné matrací, stěn a barevných úchytů už jsem nevstupovala tak nadšeně. Rychlý warm up a už hurá lézt pod dohledem instruktorky Moniky. Zas takové sranda lezení, jako to vypadlo na fotkách, to tedy nebylo. Ale Monika nám byla silnou oporou, jak psychickou (díky za neustálé chválení, že nám to jde), tak fyzickou. Po dvou hodinách jsem odcházela nadšená, s bolavými svaly na předloktí a přesvědčením, že to určitě půjdu ještě někdy zkusit. (Bety Bížová)

Posilování

Na poslední díl zkouškového v pohybu jsme se sešli v posilovně Kajetánky. Bylo super, že jsme měli zamluvený celý prostor jen pro sebe a mohli jsme tak využít všechno vybavení. Po lehké rozcvičce jsme se věnovali správnému provedení běžných posilovacích cviků od dřepů po cviky na strojích. Kuba se nás ptal na naše individuální zdravotní problémy a podle toho každému daný cvik buď doporučil, nabídl varianty nebo nedoporučil vůbec. Důraz byl kladen i na vysvětlení biomechaniky, takže ve výsledku to byla jak sportovní, tak vzdělávací akce. Byla jsem překvapena, kolik běžně vídaných cviků je v posilovnách prováděno nevhodně. Ocenili jsme i rady ohledně stravování, popř. výživových doplňků. Dvě hodiny v posilovně uběhly jak nic a byl to velmi příjemně strávený čas. (Adéla Skoumalová)

Díky všem za organizaci. Doufáme, že se vám akce líbila a že jí zopakujeme příští rok s větší účastí.

Klára Kučerová 22/2/2016