Hlavní » Články » STEMII - nový klub urgentní medicíny

STEMII - nový klub urgentní medicíny

Kromě infarktu myokardu s ST elevacemi je STEMII zkratkou pro Students' Team of Emergency Medicine II, římská dvě na konci samozřejmě značí naši fakultu. STEMII je novým klubem Motoláku, který vznikl na základě nadšení pár studentů do urgentní medicíny. Vzhledem k tomu, že se tomuto oboru věnuje na naší fakultě jen minimální pozornost a my si myslíme, že by každý dobrý lékař měl umět zvládnout základní akutní stavy, rozhodli jsme se naše nadšení s vámi sdílet formou projektů. Zatím pro vás připravujeme projekty dva.

Svojí premiéru 18. 2. zažije Simulační kurz první pomoci pro studenty prvního a druhého ročníku. Jelikož nás už nebaví smršť teoretických výkladů, rozhodli jsme se tento kurz pojmout formou zážitku, kde teorie tvoří jen nutné minimum. Dopoledne nás čekají nácviky základních stavů jako je přístup k bezvědomému, KPR dětí a dospělých, zástava masivního krvácení či dušení. Odpoledne si prověříte vaše znalosti v šesti simulacích, u kterých se určitě nudit nebudete. Věříme, že na konci kurzu nebude znalost první pomoci znamenat jen známku v indexu, ale i skutečnou dovednost záchrany lidského života. Pokud tento projekt zaujal nějakého čtvrťáka či páťáka a chtěl by se na organizaci tohoto projektu podílet, obraťte se mailem na docekalova@stemii.cz.

Druhý z našich projektů nese jméno Kurz Urgentní medicíny. Kurz bude zahájen počátkem letního semestru. Otevřený bude pro 16 lidí z 4. – 6. ročníků všeobecného lékařství. Co vás čeká?
10 lekcí vybraných témat, která se ponesou hlavně v praktickém duchu. Naučíte se například, jak kvalitně resuscitovat dle BLS či ALS algoritmů, zkusíte si mnoho simulací akutních stavů a jak v nich správně reagovat, nebo se dozvíte, co to vlastně obor urgentní medicíny je a co obnáší. To vše od odborníků, kteří mají chuť urgentní medicínu posunout o krok dále. Pro pár z vás máme také jako bonus připravené stáže na Záchranné službě hlavního města Prahy. Veškeré informace o kurzu se dozvíte v průběhu ledna. Na všechny zájemce se moc těšíme, tak nepropásněte svoji šanci. :-) 

Za tým STEMII

Gabriela Holubová