Hlavní » Články » Srdce plesá na plese

Srdce plesá na plese

Zkoušky za námi a nový semestr se pomalu rozjíždí. Než se však opět naplno ponoříme do nekonečné studnice informací jménem Memorix, vod patologie, a dalších předmětů, je tu pro nás jedinečná společenská událost. Ples 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Ten se letos koná 18. Března v Národním domě na Vinohradech, a ač se s ním plesová sezóna opět chýlí ke konci, je třeba pamatovat na české přísloví „to nejlepší na konec“. A fakultní ples, který je nelehkým organizačním úkolem pro všechny zúčastněné, toto rčení rozhodně naplňuje. 

Březnový společenský večer je již tradičně akcí, kdy medici, doktoři i profesoři pro jednou mění své nažehlené bílé pláště za večerní róby a smokingy, namísto přezůvek na pitevnu obouvají lodičky a lakované boty, a vydávají se na taneční parket. Vypnout hruď, narovnat od učení shrbená záda, promnout ospalé oči a ve víru tance zapomenout na veškeré těžkosti.

U vstupu do „Domu železničářů“ člověk potkává jako vždy skupinky zapáleně diskutujících návštěvníků. Témata se však netočí pouze okolo medicíny, jak by si pozorovatel zvenčí mohl myslet. Právě naopak. Ples je místem, kde většina z nás touží zapomenout na zkoušky, či jiné povinnosti. Lze tak zaslechnout vše od nejrůznějších drbů, přes líčení posledních kuchyňských kreací, až po střípky z milostných životů jednotlivých diskutujících. K nebi táhle stoupá cigaretový kouř, dnes už i obláčky páry z elektronických cigaret a člověk po koberci vchází do honosné neorenesanční budovy. Obrovská zrcadla vyzívají návštěvníky k posledním úpravám před jejich zářným vstupem na parket.

V sále se již mísí barevné šaty dam s tradičně černými obleky pánů. Hledáme známe tváře, a společně se vydáváme na místo, které by se dalo nazvat srdcem každé akce. Bar. Zde si podle své chuti, finančních možností a dostupnosti dopřejeme nápoj na uhašení žízně (která se v průběhu večera opakovaně vrací). Pro ty z nás, kteří nestihli před plesem večeři, nabízí bar i drobné občerstvení. Větrníky, laskonky a chlebíčky vypadají velmi lákavě a nejeden medik jejich kráse podlehne.

Šum hovoru se zvyšuje úměrně s rostoucím očekáváním toho, co přijde. Ve sklenkách se třpytí šampaňské, skleničky cinkají a přípitky se ozývají ze všech stran. Někteří nedočkaví tanečníci již vyhlížejí nástup kapely a parket čeká na jejich první odvážné kroky. Nejprve však úvodní slovo dostává pan děkan, profesor Marek Babjuk. Jeho slovy je oficiálně započat letošní Ples 2. lékařské fakulty. Zahájení pokračuje již tradičně vystoupením fakultního sboru Chorion, jehož téměř 50 hlasů se rozléhá prostorem všech sálů a první taneční kroky nakonec patří předtančení Mistrů České republiky ve standardních tancích - Vojtěchu Pardubskému a Zuzaně Galašové.

A tak konečně nastává čas i pro nás ostatní - vyzvat své milované a vychutnat si euforickou krásu hudby a tance v jedinečných prostorách. Hudební doprovod zajišťuje po celý večer hned několik různých kapel. V Majakovského sále Septet Plus Orchestra Dalibora Kaprase, v dalších dvou sálech pak Hot Club d'Anděl, Discopathy, Spring Rolls a Kitchen Duo. Nesmíme zapomenout ani na kvartet, složený ze studentů naší fakulty - Nikoly Vrškové, Elišky Onderkové, Davida Šebka a Michala Moce.

Nejenom v sálech, ale i venku, u barů a na chodbách lidé konverzují s přáteli, užívají si večera a vypráví si o svých zážitcích. Spousta z nich také pak zkouší své štěstí koupí lístků do tradiční plesové tomboly. Usměvavé slečny a chlapci roznáší v plátěnkách lístečky, a lákají návštěvníky na rozličné výhry jako knížky, poukazy na masáže nebo láhve kvalitního alkoholu. V pomyslném souboji o nejvíce zakoupených lístků pak bezpochyby vyhrává Ústav anatomie. Na jejich stole se totiž na konci večera nachází velká hromádka lístků do tomboly, která jasně převyšuje jakékoliv jiné konkurenty.

Vznosné držení těla se s přibývajícími hodinami i skleničkami horší a sil ubývá. Hladinu nadšení ale opět potencuje další významná událost, a to vyhlášení ankety Učitel roku za rok 2021/2022. Dobré nálady a příjemného rozpoložení tak naštěstí neubývá a zábava pokračuje.

Pomalu se blíží zlatý hřeb večera, kterým je vystoupení studentského tanečního souboru Prdlý kosti. Letošním tématem se stávají jednotlivé ústavy a kliniky fakulty a motolské nemocnice. Od ortopedie až po ústav anatomie. Téma je zpracováno zábavným způsobem, a tak se celý sál během představení střídavě válí smíchy a potleskem podporuje tanečníky. Kreativitu, jedinečnost a neotřelost studentů nelze neocenit a vystoupení sklízí dlouhé bouřlivé ovace. Navíc přichází o půlnoci ještě jako třešnička na dortu představení opět z dílny Prdlých kostí - tentokrát do rytmu nezapomenutelné funkové skladby Sex Bomb.

S nově nabitou energií ožívá i celý sál, a všichni se opět vydávají na parket. Taneční rej tak začíná nanovo, a to jak v Majakovského sále, tak i v sálech vedlejších. Na návštěvnících je znát, že ostýchavost nechali dávno za sebou v prázdných skleničkách. Většina z nich se vlní na parketu, zatímco jiní přelétají od stolu ke stolu aby se u každého zastavili na kus řeči. O půlnoci probíhá ještě slosování o hlavní ceny z plesové tomboly a pak se již kormidla ujímá DJ Jimmy & Coulter.

Ti, kterým ještě zbývá energie se tak mohou pohybovat do rytmu moderních popových písní, které svou harmonií k tanci doslova vyzívají. Noc však končí a návštěvníci se vytrácí z plesu. Nad Vinohrady se začíná pomalu ale jistě rozednívat, poslední tanečníci opouští Národní dům, slečny vyzouvají podpatky a všichni se míří vyspat z prohýřené noci. Víčka klesají, nohy nás sotva nesou domů a je nejvyšší čas jít spát.

Letošní ples je tímto u konce, ale všichni se jistě už těší na ten příští.

Takže zase za rok na Vinohradech na viděnou.

Filip Hruška

Foto: Matouš Vokatý