Hlavní » Články » Rozhovor se zakladatelkami projektu Tady jde o ženy.

Rozhovor se zakladatelkami projektu Tady jde o ženy.

Co je obsahem vašeho projektu? Co nabízíte medikům?

Jana Dubská (JD): Medikům plánujeme nabídnout teoretické hodiny pod vedením gynekologů a porodníků, semináře, v rámci kterých bude vyučováno gynekologické vyšetření, chirurgické i laparoskopické šití, protože právě laparoskopie je dnes hojně využívanou metodou gynekologické operativy. Dále bychom rády nabídly specializované přednášky a setkání s významnými osobnostmi z oboru gynekologie a souvisejících odvětví, abychom co nejlépe pokryly naši problematiku.

Nikol Gabrielová (NG): Jeden z trenažerů, které pro projekt pořídíme, bude umožňovat vyzkoušení si standardního gynekologického vyšetření – kolposkopem. Zde můžeme zobrazit naprosto zdravý nález a poté různé patologické změny, jelikož model obsahuje několik vyměnitelných čípků. Stejný trenažer využijeme pro nácvik minilaparotomických výkonů. Další tři menší trenažery poslouží k nácviku šití po nástřihu hráze.

Jak často by tyto semináře probíhaly?

JD: To se bude odvíjet od zájmu studentů, ale naším cílem je sestavit skupinku mediků zaměřených na gynekologii, jímž bychom šily praktické semináře na míru. Co se týče přednášek, jejich množství bude dáno počtem přednášejících a dle témat, jež vybereme. Přednášky pochopitelně zpřístupníme širší veřejnosti.

NG: Aktuálně uvažujeme, že by každý měsíc proběhl jeden gynekologický seminář, jeden kurz laparoskopického šití, jeden kurz šití chirurgického a ideálně jednou měsíčně velká přednáška pro mediky i veřejnost. Každý týden něco, takzvaně abychom se nenudily.

Co váš projekt nabídne laické veřejnosti?

Vladimíra Kurucová: Rády bychom organizovaly přednášky v rámci výuky pro střední školy, dále pro nastávající maminky a třeba i pro firemní skupiny, protože pár takových zájemců se nám už ozvalo. Na trenažerech bychom jim rády v klidu ukázaly, co vše by měla zahrnovat gynekologická prohlídka, jak vypadají standardní výkony a pohovořily o různých rizicích, která přicházejí, pokud ženy neabsolvují pravidelné kontroly.

NG: Program by vždy odpovídal věku publika. Na středních školách logicky nebudeme v první řadě vysvětlovat amniocentézu a umělé oplodnění, ale budeme se soustředit na témata pro ně aktuální – očkování proti HPV, metody antikoncepce, význam preventivních prohlídek.

Tereza Šváchová: Ještě bych ráda zmínila, proč jsme se rozhodly cílit i na veřejnost. Lidé jsou často odkázáni na internet, kde jsou mnohdy velmi nahodilé informace, nezřídka dosti nepřesné. Naším cílem je představit alternativu s ověřenými informacemi z první ruky.

O čem budete chtít přednášet starším ženám?

Alena Stolínová: I ve vyšším věku je nutno klást důraz na pravidelné preventivní prohlídky, protože umožňují zachytit patologické změny sliznice čípku už v raných stadiích. To se musí neustále zdůrazňovat.

JD: Rakovina děložního čípku je pochopitelně klíčové téma, ale rády zodpovíme i otázky ohledně průběhu porodu - jaká se podává anestezie, jaký je důvod nástřihu hráze, jaké jsou výhody a rizika porodu císařským řezem atd. Gynekologie totiž nabízí velmi pestrou škálu témat a my rády zodpovíme jakýkoliv dotaz a pohovoříme o tématech, která budou naše posluchačky zajímat.

 

Rozhovor připravil Ondřej Lukáč.