Hlavní » Články » První Mikulášská nadílka ve studentském podání

První Mikulášská nadílka ve studentském podání

5. prosince večer u nás tradičně chodí Mikuláš - ne vždy ale zvládne za jedno odpoledne navštívit všechny nemocniční oddělení, a tak jsem se mu spolu s dalšími studenty naší fakulty letos poprvé rozhodla pomoci.

Abychom nepřišli za dětmi s prázdnou, uspořádali jsme v předchozích týdnech sbírku, a tak naštěstí o plyšáky skutečně nebyla nouze. Podařilo se nám získat dokonce i několik sponzorů čímž byla naše nadílka rozšířena také o ponožky a spodní prádlo od Dedoles, ovoce z Kauflandu nebo sladkosti z Hamleys. To vše jsme večer předtím samozřejmě připravili do balíčků a pečlivě (jako správní Mikulášovi pomocníci) rozdělili pro jednotlivá oddělení. 

Druhého dne už jsme se nikdo nemohli dočkat, až budeme konečně nadělovat. 
Já jsem šla už ve tři hodiny hned s první skupinkou. Chvilku jsme sice bloudili motolským labyrintem, ale nakonec jsme se šťastně dostali až na Dětské kardiocentrum, kde už na nás čekaly milé sestřičky.

Většina dětí na oddělení byla opravdu hodně malinká, ale i tak byly některé moc statečné a řekly nám krátkou básničku nebo se dokonce vyfotily s čertem. Náš Mikuláš s sebou sice měl i knihu hříchů, nicmémě ta byla tak tenká, že by si s ní člověk ani nepodložil hlavu. Čerti, proto odcházeli smutní a s prázdnou, zlobivce budou muset asi hledat někde jinde.

Z kostýmů se nám vůbec nechtělo, a tak jsme jen na základně nabrali další dárky a vydali se dál po nemocnici.

Nejdřív jsme se však ještě zaskočili podívat na přednášku patologie ve Velké posluchárně. Ani tam ale nebyli čerti úspěšní. Mikuláš byl spokojen s básničkou o „nachcípaném patologovi“ a šlo se dál. 

V Motol Café jsme pak ještě slyšeli mnoho dalších písniček a básniček a když už nám nezbylo nic než jedna malá mandarinka, vrátili jsme se zpátky do civilu. 

 

Byla to velice krásná akce, která kromě dětí zahřála na srdíčku i nás. Zažili jsme spoustu milých momentů, a dokonce i mikulášskou premiéru pro jednoho malého chlapečka. 

Doufám, že se Mikulášská nadílka v Motole stane tradiční událostí!

Klára Eliášová

Foto: Matouš Vokatý