Hlavní » Články » Předvánoční bazárek: Wafle, tašky, klarinet.

Předvánoční bazárek: Wafle, tašky, klarinet.

6:47 – Opravdu vražedný čas odjezdu autobusu směr Motol. Skoro začínám litovat, že jsem slíbila pomoc s chystáním, ale co by člověk pro Předvánoční bazárek neudělal. Každopádně zas ten bus nestíhám, taková má ranní klasika, jenže s tím perníkem na plechu se fakt špatně utíká.

S nepatrným zpožděním dorážím do Motola. Prostor před vstupem do posluchárenského bloku dnes nevyzařuje svou chladnou a nepříliš přívětivou energií jako běžně, naopak. Ve vzduchu se mísí vůně čerstvé kávy s vůní teplých, právě připravených vaflí, až se začínají sbíhat sliny. Teprve teď si uvědomím, že jsem nestihla snídat. Ale nepochybuji, že nás hladových, co s radostí zavítá na bazárek s vidinou zaplnění prázdných žaludků lahodnými pokrmy, bude dneska mnohem více.

Vestibul se postupně plní čirou, upřímnou radostí, ač vám to může připadat zcela nepravděpodobné vzhledem k časné hodině a prostoru nemocnice. Tato radost za zvuku koled epizodicky přerušovaných veselým štěbetáním a hřejivým smíchem tak velmi invazivně narušuje stereotypní ranní ruch.

Vánoce.

Hodiny ještě nestihly bezezvučně odbít osmou hodinu a už tu jsou první zákazníci, dychtivě toužící po svojí snídani či shánějící se po malovaných plátěných taškách. Rozumějte, loni byly vyprodány asi po dvou hodinách, tak uvidíme letos. A věřte, že tašky nejsou tím jediným, co si s sebou na památku či jako vánoční dárek pro své milé můžete odnést. Stoly, patřičně ozdobeny balicím papírem s vánočními motivy, se prohýbají pod množstvím věcí jak ručně vyráběných, tak nám pro účely bazárku darovaných (pro představu koukněte na konec článku). Ale abych vám to přeci jen trošku přiblížila: ručně vyšívaná trička, výrobky pacientů Centra následné péče, vánoční přáníčka, betlémy, knížky, šperky… na co si jen vzpomenete, to určitě tady najdete.

Člověk ani nestíhá sledovat, jak čas utíká, zkrátka není kdy. Naštěstí našimi pomyslnými hodinami mohou být pravidelná živá hudební vystoupení. Zvuk muzikantských nástrojů doprovázený zpěvem, nejdříve jednotlivců, ale postupem celého dne rozrůstajícího se do menšího sboru, se bez jakýkoliv zábran šíří napříč chodbami snad celé budovy. Nejednoho procházejícího přinutí se na chvíli zastavit a zaposlouchat se do důvěrně známých koled.

Lidé přicházejí, spokojeně jí a nakupují. Vyhlídka výhry lístků do divadla, poukazu na horolezeckou stěnu či fakultních plášťů v tombole je opravdu lákavá, tak proč nevzít knížku, hrníček navíc, když pak člověka čeká to slastné losování s vidinou velkého úspěchu.

Nakonec vás určitě zajímá, kolik peněz se nám společnými silami na LDN – Centrum následné péče – FN Motol podařilo vybrat. Neuvěřitelných 46 600,- Kč. Z toho necelých pět tisíc korun se podařilo vybrat díky uspořádání benefiční hodiny hot jógy pod vedením Bet Bížové. Peníze se využijí na nákup pomůcek pro logopedii a ergoterapii. Ale nic z toho by nebylo možné bez Marie Bartoníčkové, která celý náš „bazárkovy tým” úspěšně vedla a organizovala, proto jí stejně jako všem sponzorům a partnerům patří velké díky.

 

Sponzoři:

Doubleshot (5kg kávy)

Davona (50 tašek)

Obrázkový ostrov Lenky Procházkové,

2. LF

 

Partneři tomboly:

Motol Café

Chlebíčky Motol

BlueArt Yoga

LokalBlok lezecká stěna

GRACEcentrum

Studio hrdinů

Alfréd ve dvoře

Žižkovské divadlo Járy Cimrmana

Divadlo bez zábran

Divadlo TyJáMi

Divadlo Radar

Studio Damúza

Ponec – divadlo pro tanec

Divadlo Masopust

Divadlo 21

Divadlo Vršovice

Divadlo UJETO

Divadlo u Valšů

Švandovo divadlo

MeetFactory umělecký prostor

Divadlo v Celetné

Divadlo Kampa

Studio Alta Geisslers Hofcomedianten

Národní divadlo

Divadlo Kámen

Divadlo Zvoneček

Divadlo Letí

Divadlo na Fidlovačce

Umělecká skupina Old Stars

Divadlo X10

Jatka 78 - Mezinárodní divadlo

Divadlo v Řeznické

Divadlo Na zábradlí

Divadlo Minaret

Divadlo v Dlouhé

Divadlo Pod Palmovkou

 

autor článku: Petra Kovařčíková
foto: Jan Fluger