Hlavní » Články » Obnovení tradice Na vlnách inspirace

Obnovení tradice Na vlnách inspirace

Koncerty vážné hudby z řady „Na vlnách inspirace“ patřily před covidovou pandemií pravidelně do kulturního kalendáře naší fakulty. Od prvního ročníku na jaře roku 2011 pořadatelé občas vystřídali koncertní sál (velký sál ZUŠ Taussigova v Ládví, vinohradský kostel Církve adventistů sedmého dne, České muzeum hudby, Novoměstská radnice), měnila se průběžně i část vystupujících umělců.

Po vynucené tříleté přestávce jsme se pouštěli do příprav dalšího ročníku se značnou mírou nejistoty. Podaří se oslovit dostatek interpretů a sestavit dramaturgicky pestrý a zároveň konzistentní program? Nalákáme dostatečné množství posluchačů, aby hudebníci „nehráli přesilovku“? Nebudou děti na Diatáboře zklamané, až jim vybrané vstupné neuhradí ani sušenku ke svačině?

 

Čtvrtek 11. května 2023 přinesl na všechny naše otázky odpovědi. Ve Velkém sále Novoměstské radnice se sešly staré známé i zcela nové tváře motolského hudebního světa - studenti současní i někdejší - a v dokonalých interpretacích provedli skladby autorů napříč hudebně-historickými obdobími. Vyslechli jsme si tak skladby pro sólový klavír z pera Chopina, Arenského, Rachmaninova a Nováka, pro violoncello od J. S. Bacha a Elgara, pro trubku od klasicistních Haydna a Hummela, skladby vokální - píseň Gulaka-Artemovského a Lysenka a árii z Pucciniho Bohémy a dále též skladby sborové, mimo jiné Pět hebrejských milostných písní od Erica Whitacre.

Naše poděkování patří primárně účinkujícím, kteří zvládli vedle příprav na nadcházející zkoušky či při zaměstnání nastudovat svá čísla - jmenovitě Lence Kadlecové, Michalovi Veselému, Elizabeth Kozákové a Kateřině Poláškové, Kláře Janské, Michalu Svobodovi, Alžbětě Holcové, Vojtěchu Ženíškovi, Ludmile Noskové (současně též hlavní spoluorganizátorce) a fakultnímu pěveckému sboru Chorion se sbormistryní Veronikou Holcovou. Dále děkujeme i naší fakultě a spolku Motolák za materiální a finanční pomoc při realizaci, grafičce Veronice Zmekové, fotografovi Janu Flugerovi, slečnám uvaděčkám Agátě, Viole a Annemarii, průvodci večerem Viktorovi Veselému a všem přítomným posluchačům v sále, kteří pomohli vytvořit příjemnou atmosféru a díky nimž jsme mohli následně předat diabetologickému oddělení motolské Pediatrické kliniky devět tisíc šest set korun jako příspěvek na letošní Diatábor.

Dle ohlasů soudíme, že se i přes počáteční rozpaky přece jen podařilo důstojně navázat na přerušenou tradici a že se společně sejdeme i napřesrok, opět u zajímavého programu a v ještě hojnějším počtu.

Za organizátory letošního ročníku

Tomáš Mikyška

 

autor fotografií: Jan Fluger

fotogalerie: Facebook Motoláku