Hlavní » Články » "Nezůstávejte v tunelu", vzkazuje medikům moderátor Daniel Stach

"Nezůstávejte v tunelu", vzkazuje medikům moderátor Daniel Stach

V úterý 18.dubna proběhla v Pelouchově posluchárně debata s Danielem Stachem, moderátorem pořadů Hyde Park Civilizace a Věda 24. Daniel Stach je nejen moderátorem těchto pořadů, ale i členem vědecké redakce České televize a především nejmladším laureátem Medaile Vojtěcha Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy. V rámci pořadu Hyde Park Civilizace se setkal s řadou významných osobností, mezi které patří i mnoho jmen z lékařského prostředí. Jsou to například profesor Josef Koutecký, nebo profesor Radomír Čihák. V rámci debaty na naší fakultě se s námi Daniel podělil o zkušenosti s jeho hosty a nezapomněl ani zmínit několik historek ze zákulisí. 

Mnoho z nás zná Daniela z našich televizních obrazovek, potkat ho osobně je ale věc jiná. Už při jeho vstupu do posluchárny se z řad diváků ozvaly reakce, mezi kterými byla i tato: “Vždyť on vypadá jinak než v televizi!”. Všichni byli napjatí, jak se bude debata odvíjet. Už od začátku zvolil Daniel osobní přístup a celý večer se tak odehrával ve velmi přátelském duchu. 

Na začátku debaty představil Daniel Stach svou práci a zmínil, jak se dostal od svého původního oboru přes komentování závodů až k práci moderátora v České televizi. Zmínil i několik vybraných zkušeností s hosty, které “zpovídal” ve svém pořadu. Vybral ty pro něj nejdůležitější, nejemotivnější a nejzajímavější. Mezi ně patří například setkání s Paulem Rusesabaginou, jeho svatostí Dalajlámou nebo ruskou disidentkou Natalii Gorbaněvskou. Vysvětlil, že se v pořadu snaží především o osobní přístup k hostům a je rád, že může široké veřejnosti nabídnout i jiný a bližší pohled na vědu.

Po úvodu přišla samotná debata, ve které se ho obecenstvo ptalo na různé otázky. Účastníci se ptali na otázky z jeho profesního života, ale některé z nich byly i osobnějšího rázu. Daniel na všechno rád odpovídal a dokonce prozradil i osobní zkušenost s tím, jak se žije s medičkou. Prozradil také i to, že s nám všem známým profesorem Čihákem nemá zkušenost pouze osobní, ale také moc dobře ví, jaké je nosit jeho učebnice na zádech. Mluvil i o některých připravovaných rozhovorech a osobnostech, na které si redakce Hyde Parku Civilizace brousí zuby. Asi nejznámnější a nejvýznamější, kterou by redakce chtěla získat, je prý Elon Musk.

Ačkoliv věda není jeho původní obor a zajímá se o ni spíše jako nadšenec, Daniel Stach se rád ptá  na otázku “proč”, zkoumá práce jeho hostů a snaží se všemu přijít na kloub. To, že o daném tématu předem nic neví, ho nedemotivuje, ale spíše naopak. Zjišťování nových věcí a také toho, že ještě stále hodně neví je pro něj prý fascinující.

Debata trvala dlouhou dobu a kdyby byla příležitost, jsem si jistá, že by mohla trvat i dalších několik hodin. Nesla se v opravdu kamarádském duchu. Z Daniela sršela energie a motivace a debata s ním byla výborným zážitkem, který nebylo radno si nechat ujít. 

Objevování nových věcí a přehled o nich je Danielovou prací, ale také i koníčkem a zábavou. Porozumění věcem, které nejsou součástí vašeho oboru, je podle něj zásadní věc. Myslí si, že není dobré, když člověk zůstává pouze v úzké výseči své vlastní odbornosti, a nemá přehled o dalším dění. Přirovnal to k pohybu v našem vlastním tunelu, ze kterého se neradi dostáváme ven. A proto i nám medikům, kterým se to může velmi snadno stát, na závěr vzkázal jednu osobní radu - “Nezůstávejte v tunelu”.

Text: Klára Přibáňová

Foto: BB