Hlavní » Články » Nadmíru vydařený ples!

Nadmíru vydařený ples!

Rok se s rokem sešel a, v pořadí již pětašedesátý, ples nám nadělil!

Medik vylézá ze své zimní sluje, masíruje spánky a pomalu plní poličku novými, rychle probíranými knihami. Občan brázdí ulice a náměstí, dnes nebývale často zaplněné lidmi, naléhavě se domáhajícími jakýchsi změn...

Obé, ať už nezáživné, či naopak příliš turbulentní, se na chvíli může rozplynout v duchu slavnostní atmosféry. Po vstupu do Národního Domu zůstane právě jenom ta. Vyzařuje z námi míjených přítomných, švitořících, navzájem se obdivujících, a ve frontě na šatnu se různě doupravujících do konečné podoby.

Po úvodním slovu pana děkana, ve kterém přivítal všechny zúčastněné (krom všudypřítomných studentů například taneční školu Vavruška, návštěvy ze spřízněných fakult Přírodovědecké a Pedagogické, i kancléře Univerzity Karlovy) se rozehrála kapela a parket pokryli tanečnice a tanečníci. Prozíravější už si stihli skočit na bar a nyní s gustem potěžkávají své sklenky a půllitry a kochají se pohledem na rej v sále, zbytek si pro své musí teprve stoupnout do fronty.

Mezitím se v Raisově sále rozvlnily nohy do rytmu hudby charismatického HarmCore Jazz bandu, se kterým jsme odletěli kamsi do dvacátých let minulého století, uvolněné atmosféry zakouřených salonů, světového repertoáru a úsměvů na tvářích. Později se prostřídali s Crewtones, mladým indie uskupením kladoucím důraz na svůj parádní saxofon a jeho majitele Vojtěcha Berku. Na závěr přišla trocha rocku v podání J!Scream.

Společenský sál rozehráli naopak studenti, ke slyšení byla jak klavírní hudba, tak opravdu působivý hlasový projev zpívající Shaymo Osomo.

Následovalo shromáždění v Majakovského sále pro vyhlášení výsledků každoroční soutěže o Učitele Roku. A letos vyhráli:

prof. MUDr. Josef Zámečník, Ph.D. – Ústav patologie a molekulární medicíny
prof. MUDr. Miloslav Marel, CSc. – Ústav pneumologie
PhDr. Šárka Tomová, Ph.D. – Ústav ošetřovatelství
prof. MuDr. David Kachlík, Ph.D. – Ústav anatomie
RNDr. Eduard Kočárek, Ph.D. – Ústav biologie a lékařské genetiky

Všem výhercům gratulujeme!

Pro koho je kapka alkoholu a pár (letos údajně obzvlášť vydařených) chlebíčků málo tradiční, se nabízela i tombola.
Jako hlavní cena zde figuroval balíček obsahující kazetu o šesti lahvích vína, Becherovku, jazykový kurz a masáže, které se ujal student Filip Foltys.

Na své si přišly i fakultní Prdlý Kosti, taneční spolek, které nám předvedl perfektní choreografii, prolínání žánrů a celkově nestanardní show zasazené do špitálního kabátku. Hip-hop v andělíčcích a nemocničních svršcích působí opravdu nebývalým dojmem. Celé vystoupení Prdlých kostí by se samozřejmě nemohlo konat bez Elsy Zemánkové, která by se pro Kosti doslova rozkrájela. Nicméně, při chvále na její osobu nikdy nezapomene podotknout, že Prdlý kosti jsou vděčné za možnost uspořádat své každoroční vystoupení více lidem a organizacím, jako například klubu VSK Medik, který vypomohl s poskytováním prostorů pro nácviky a také finančně naboostoval rozpočet na oblečky.

Po půlnoci v Majakovského sále kapela zabalila fidlátka a jejich místo zaplnil mixážní pult. Zde bych rád podotkl, že DJ Forrest Pine byl pro organizátory velmi šťastnou volbou, neb tato závěrečná party byla vskutku zběsilá.
Tancem, hovorem a jinými metodami znavený návštěvník se zapojil stejně jako ten, pro koho večer teprve začínal. Již za tlumenějšího osvětlení a ne tak zcela distinguovaně a s pompou pro ples vlastní, zařádili a zbývající energii utratili právě zde.

Těžko lze srovnávat každoroční akci, hledat novoty a vymýšlet, čím zrovna tato byla unikátní. Avšak troufám si tvrdit, že letošní ples byl nadmíru vydařený a my můžeme jen doufat v to, že příští ročník se povede stejně tak dobře!

 

 

autor: Vojtěch Pražák
foto: Jan Fluger, Tereza Pětrošová