Hlavní » Články » Kurz Urgentní medicíny 2017

Kurz Urgentní medicíny 2017

Medik v prvním ročníku je ze všeho nadšený a v bílém plášti každý týden nadšene juchá po anatomickém ústavu. Ve druháku se trochu nudí, aby se pak ve třeťáku hroutil z obav před zkouškou z patologie. Když už má ovšem toto vše za sebou, tak přemýšlí, co dál... Jak se stát dobrým lékařem, co si se vším poradí? Jak by se zachoval ve vyhrocené situaci? Podobných otázek a nejistot se objevuje více, než by výuka zvládla vyřešit, i proto nemalý ohlas zaznamenal letos vzniknuvší kurz Urgentní medícíny pod taktovkou studentky 5. ročníku Gabriely Holubové. Té nyní předám na chvíli slovo:

“Tenhle nápad už vznikl před delší dobou, ve třetím ročníku, ale trvalo chvíli, než se to povedlo dát dohromady. Prvotní myšlenka přišla ode mě, ale připojila se řada dalších, co měli chuť přiložit ruku k dílu.”

Já obecně rád zkusím každý předmět, který na mě udělá dojem, že by mi mohl něco užitečného a zajímavého přinést. Necítím se sice na to, abych se věnoval vyloženě urgentnímu oboru, ale věřím, že každý lékař by měl mít alespoň základní představu, jak se v těchto situacích zachovat. Hned jsem se tedy přihlásil a doufal, že budu vybrán... a naštěstí nakonec byl.

“Teď se přihlásilo 25 lidí a brali jsme 16, takže tam byl jistý převis. Trochu jsem čekala, že zájem o náš předmět bude, protože podobná výuka zde nyní chybí.”

Potom jsem pln očekávání dorazil na první hodinu, která byla spíše seznamovací a kde nám doktorka Katarina Veselá ze záchranky přinesla zajímavou přednášku na téma Úvod do urgentní medicíny. Lehce nastínila, co obnáší postgraduální studium v tomto oboru a přinesla několik zajímavých kazuistik. Další na programu byla série simulací s legendárním doktorem Pleskotem. Ty probíhaly v simulačním centru 1. LF UK na Albertově (řeknu vám, ti holomci mají ale pěkné prostory!). Pan doktor je proslulý důrazem na praktickou zkušenost spojenou s řešením nasimulovaných situací, což bylo prostě úžasné! Další na řadu přišly rozbory kazuistik s využitím EKG a geniálně jednoduchý přehled acidobazických poruch se skutečnými klinickými příklady.

Předmět bude pokračovat až do 22. června, tak uvidíme, co se ještě užitečného naučíme. “Chtěla bych, aby každý absolvent kurzu měl alespoň základní představu, jak se v urgentních situacích zachovat, nebo aby alespoň zjistil, kde má největší slabiny a jak na nich zapracovat. Zároveň bych ráda, aby to všechny povzbudilo v dalším vzdělávání se v oboru urgentní medicíny. Je to i o jistém nadhledu na věc - nemyslet složitě a pracně hledat řešení, ale naučit se postupovat v jednoduchých krocích. Akutní medicína je však především o organizaci a týmové práci.”

Celkově si myslím, že se jedná o skvělou iniciativu, kde se zatím výborný nápad pojí i s bezchybným provedením a doufám, že bude pokračovat i v dalších letech. “Zatím počítám s tím, že se tomu budu věnovat i příští rok, ale zároveň chceme ten další rok najít další mediky, které by to téma bavilo a byli ochotní předmět dále vést. Příště bych ráda doplnila předmět i trochou teorie. Přeci jen s těmi urgentními stavy nemáme ani po teoretické stránce příliš zkušeností a menší úvod by nezaškodil. Rozhodně by měla mít urgentní medicína větší roli i ve standartní výuce, je to jedním z našich největších cílů do budoucna. Už se nám podařilo navázat spolupráci s ARO.”

Tak hodně štěstí, Gabčo!

 

Ondřej Lukáč