Hlavní » Články » Filmový klub - Světáci

Filmový klub - Světáci

Na úvod byla divákům představena série filmů, na které by se dívat neměli - či měli, pokud jim nevadí řádná porce znechucení ze špatně provedené filmařiny. Pecky jako Turecké Star Wars a produkce Bollywoodu, zejména snímek o superpolicajtovi Singham, se dají již dle ukázky zařadit mezi největší chuťovky.

Světákům tak byla laťka nastavena poměrně nízko, což takto kvalitní film sám o sobě zapotřebí nemá. Příběh tří obyčejných venkovských fasádníků, hrdinů socialismu, kteří se v Praze zakoukají do noblesy nočního života a cítí potřebu si také jednou užít jak se sluší a patří.

Po nezdařeném prvním pokusu, kdy díky pronesené flašce slivovice luxusní podnik málem vyhořel, se nenechají odradit a na svůj druhý se řádně připravili. Po náročném odmetení nejkřiklavějších známek svého buranství zažijí svůj vysněný večer, kdy se dostali do přízně tří mladých dam, které následně doprovodili do propůjčeného bytu své známé. Známá byla ve skutečnosti chlebodárkyní zmíněných dam, ve skutečnosti zlodějek okrádajících roztoužené turisty, a v jejím bytě mělo dojít k oloupení našich protagonistů. Avšak šarm a charakter ústřední trojice slečny ohromil natolik, že pro ně bylo pod úroveň se k takto (v jejich očích) velkým gentlemanům zachovat.

O ničem z toho pánové nevěděli a tak si domů odvezli akorát vzpomínky na úspěšný večer v nejdražším podniku, kde se, navzdor svému původu, byli schopni zalíbit. Kde byli opravdu světáci.

Vítězkou tentokrát dvojnásob nepozorného diváka byla Adéla Hanišová. Správně odkázala na chybějící E v názvu OVOCE Z LENINA v úvodních titulcích. Zkušené oko histologovo.

 

Text: Vojtěch Pražák