Hlavní » Články » Filmový klub – Donnie Darko

Filmový klub – Donnie Darko

Letošní první akce Filmového klubu je za námi a zdá se, že nasazení Donnieho jako lákadla byl strategický tah. Pelouchova posluchárna byla totiž hustě ostazená a návštěvníky byli povětšinou již ti diváci, kteří se s tímto snímkem setkali již někdy v minulosti. Avšak je to čistě filmem? Či jeho působivou propagací? Nebo snad přirozenou afinitou medictva k pohodlným posluchárnám po setmění? Rozhodli jsme se tedy nespekulovat a pouze suše oznámit, že účast byla nadprůměrná.

Na úvod jsme vyslechli krátkou prezentaci „must see“ filmových adaptací děl Stephena Kinga (Věznice Shawshank, Zelená Míle a Svítání) s komentářem. Následně jsme se dozvěděli i něco o pozadí z života Jakea Gyllenhaala, jenž v DD obsadil hlavní roli, a jeho nejznámější herecké počiny (Zkrocená Hora, Mariňák). Hlavnímu filmu ještě předcházel vtipný krátkofilm „Multiple Choice“, jenž nám vyjevil, jak daleko je student ve své malé lži ochoten dojít a jak moc se zkoušející  beztak nenechá přechytračit.

Samotné promítání Donnieho Darka sklidilo úspěch i vysokou míru pozornosti. To prokázal Dan Bouda ze druhého ročníku, který v závěrečné soutěži Pozorného Diváka rozdrtil našeho příliš sebevědomého redaktora. Po ukončení akce se shromáždění pokojně rozešlo do svých ubikací, občas se zastávkou v sousedím Dr. Vojákovi na drobné povyražení si u hudebně naladěného Táboráku Kulturního klubu.

 

Text: Vojtěch Pražák
Foto: Monika Vitteková