Hlavní » Články » Blade Runner

Blade Runner

Filmový večer ve jménu legend jak sci-fi filmografie, tak naší fakulty vykouzlil neopakovatelnou atmosféru a zážitek všem divákům. Pan docent Luděk Vajner se opravdu zúčastnil a ke všemu ne jako pouhý divák. O to více je mu náš filmový klub vděčný.

První ročník studia se budíte s hrůzou, kdy budete zkoušeni u mikroskopu, ale po zkoušení se spíš těšíte na malé zpestření histologických cvik. Zvědavost hraje silného hráče. Jakou hláškou nás pan docent překvapí? Vytáhne Vetřelce nebo Pár pařmenů? Nebo nás snad obohatí německými/ruskými/latinskými výrazy? Či to budou jen „tricky questions“? Pak se nedivte, že jsme byli překvapeni, když se nepromítal Vetřelec, ale snímek Blade Runner. Byť jde o stejného režiséra (Ridley Scott), tak hůře jsme rozdýchávali prohlášení, že Vetřelec není docentovým oblíbeným snímkem, ale, jak uznáte sami, k histologii sedí.

Docent nám uvedl sci-fi film z 80. let, který se odehrával v budoucí lidské společnosti, která je schopna vytvořit prakticky nerozlišitelné stroje od člověka samotného, tzv. replikanty. Nutno zdůraznit, že nám byla zapůjčena verze „Final cut“ – dle pohledu samotného režiséra v rámci hranic, které mu byly nastaveny studiem a produkcí. Scottova verze, která by byla přesně podle jeho představy a střihu neexistuje, což je celkem paradoxní vůči jeho postu režiséra.

Po filmu byla opět otázka pro pozorného diváka, kterou jako první uhádl Adam Kalina, bývalý šéf Filmového klubu. Cena mu rozhodně udělala radost.

Na závěr Vás chceme pozvat na další filmové promítaní, které se nově koná v rámci Vědecké konference a i to určilo výběr filmu. Klasika The Sting/Podraz koreluje s tématem konference – podvody. Neváhejte se stavit 20. dubna v Žížale! 

 

text: Barbora Vyhnánková