Hlavní » Články » 20x20: Křižovatky léta

20x20: Křižovatky léta

Když se podzim zeptá.

Zeměkoule se otočila, do krajiny opadalo listí a vlezlo vlezlo. A tu přichází obyčej vyšplhat na „Ká dvojku“ a stavit se při večeru na kus řeči. Na kus řeči, hrnek teplého moku, s láskou obložený chlebíček a úchvatnou retrospektivní diashow.

Letošní minifestival komentovaných fotografií z prázdninových cest, „20x20: Křižovatky léta“, nabídl ve čtvrtek 9. listopadu pohledy na všechny čtyři (sic!) zemské polokoule. A protože medici jsou tvorové hloubaví, zvyklí již od prvních dní studia nakukovat hluboko pod povrch, nešlo ani zdaleka o pohledy plytké, povrchní. Společně s organizátorkami promítání Danicou a Lucií a s průvodci večerem - cestovateli a fotografy - jsme odhalili, že pod pozlátkem veselých barev fasád indonéských stavení se skrývají nejchudší z nejchudších slumů světa. Že opravdová Čína začíná až za hradbami turistických center, kde cibule chutná jako obsah odpadní jámy, místo nudlí dostanete rýži a místo rýže nudle. Že medici a lékaři na humanitární misi v Ghaně musí často provádět amputaci šestého prstu na koleně. Že prevence krádeží ovcí poblíž neolitické hromady kamení v Irsku spočívá v jejich označování barevným sprejem a prevence ischemické choroby srdeční na soukromé klinice v Jordánsku v zavedení koronárního stentu. Poznali jsme kanadsko-montanskou část Rocky Mountains, běžně též the Rockies; vrchol kyrgyzské hory Pik Uchitel, z části skalistý; švédskou Kebnekaise a pod ní údolí plné komárů a sobů, kteří se bojí lidí, a proto je nežerou; skotské hory plné belzebubů, kteří se nebojí ničeho, a proto žerou trní; hory v okolí srbské Banja Luky, krásné a zaminované.

Až se příště bude chtít podzim zase ptát, co kdo dělal v létě, ať raději sám zavítá na 20x20. Nebude mu nikdo muset tlumočit, jak probíhaly proměny návštěvníků chotěbořského Festivalu fantazie v postavy divného vzezření, ani jak fantastická je proměna islandského kostelu v hostel nebo šumavského lesa v krajinu s vodopády, horkými gejzíry a lidmi dobrých duší a vzezření divného od přírody.

-tmi-

 

foto: Klára Poláčková