Hlavní » Články » Snílci ve filmovém klubu

Snílci ve filmovém klubu

Ahoj všichni! Vím, je na pováženou, že už se nám otevírá šestý týden letního semestru a reporty z filmáče pořád nikde. Možná s Frištenským potáhnu za trest sáně... a možná ne, protože i ten sníh je dávno ten tam a začíná jaro. Pevně věřím, že stále není pozdě dohnat článkové resty, a tak se do toho raději hned pustíme:

Stejně jako výuka i filmový klub jede dál. Ve čtvrtek 7. března se v Pelouchovce promítal Tarantinův kus Auto zabiják. Jestli jste si z jakýchkoliv důvodů nechali Kurta Russella v hlavní roli ujít (podobně jako já, shame ... ), můžeme si dát závazek, že to co nejdřív doženeme :)

A teď k netradičně středečnímu filmovému klubu. Snílci (The Dreamers, 2003) režiséra Bernarda Bertolucciho byli v Motole připraveni na 20. března. Čím víc se ten den blížil, tím víc jsem přestávala chápat, co se tam vůbec bude dít. Asi týden před filmem jsem potkala Otu, celkem mě nalákalo jeho: „Přijď, bude to taková lehká dekadence.“ Dva dny před promítáním se mě pak ptala Malina: „Tak co Eliško, přijdeš na prasárničky?“ a v předvečer snímku už z Otových pozvánek zbylo jen: „Přijď, budou super kozy...“ Tak jsem přišla.
A nebyla jsem sama :)

Úvodní přednášku k filmu měla Alina Pirshtuk ze čtvrtého ročníku. A tím pádem je nepochybně i nejpovolanějším člověkem pro její shrnutí: „Celá ta přednáška byla o revolučním hnutí ve francouzské (a celosvětové) kinematografii – Nové vlně, kdy režiséři odmítali tradiční filmové formy a svými díly měnili konzervativní paradigmata nejenom ve filmu, ale i v celé společnosti. Právě v této době se odehrává děj ve Snílcích :) Navíc ho Bertolucci, který sám patřil do té generace tzv. cinefilů, i natočil ve stylu Nové vlny a umístil do něj spoustu odkazů na filmy té doby.“ Děkujeme za příspěvek :)

No a snílky nemůžu než doporučit :) Myslím, že ani nemusím popisovat děj. Je to prostě kombinace pozvánek od Maliny a Oty s Alininou přednáškou. A první pocit při závěrečných titulcích – na to se musím podívat znova – je snad poslední potřebný důvod pro to, abyste se na to při nějakém pěkném večeru koukli taky a užili si to stejně jako my v Žížale.

Zatím přejeme krásné jaro všem a třeba se uvidíme na dalším filmu! :)

 

 

autor: Eliška Waclavová
zdroje obrázků:
https://www.reelingreviews.com/thedreamers.htm
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1830008503771782&set=gm.1965377277104055&type=3&theater
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1842537005852265&set=gm.2295933183798639&type=3&theater&ifg=1