Hlavní » Články » Škola hrou aneb naučte se první pomoc zážitkem

Škola hrou aneb naučte se první pomoc zážitkem

     Výuka se dá pojmout mnoha způsoby. V našich končinách se setkáváme nejvíce s formou teoretických přednášek či seminářů, ze kterých si možná odneseme spoustu informací, ale skutečnou dovednost nezískáme. Je vůbec možné přenést teorii v dovednost bez realistického nácviku a aplikovat ji v reálných situacích?

     Představte si, že se procházíte v areálu Motola v bílém plášti a před vámi se skácí člověk k zemi. Co vám proběhne hlavou jako první? Pokud je to myšlenka o tom, že mu během pár sekund pomůžete a víte, jak na to, je to skvělé. Pokud se ale objeví pocit strachu či nejistoty z toho, že nevíte, jak máte reagovat a co je vlastně pro člověka před vámi to nejlepší, věřím, že máme na čem pracovat.

     Zážitkový kurz první pomoci, který je pořádán klubem STEMII ve spolupráci a s podporou KARIM 2. LF UK a FN Motol, je akce, která vás na takové situace umí kvalitně připravit. Výuka zážitkem vám umožní přenést teorii do praxe a správné postupy zažít na vlastní kůži.  A to navíc s pocity velmi podobnými, které ve vás vyvolá třeba výše zmíněná situace. Budete mít šanci se s těmito pocity konfrontovat nanečisto, zkusit si, jak v těchto situacích reagujete, a hlavně si zautomatizovat postupy první pomoci tak, že nad nimi již nebudete muset přemýšlet.

     Během tří dnů se vám pokusíme předat základ první pomoci, který považujeme za zásadní pro každého, nejen pro nás, budoucí lékaře. Nejprve si v praktických nácvicích zopakujete správné postupy první pomoci, které poté vyzkoušíte v osmi modelových situacích. Díky nutnosti spolupráce v týmu si zkusíte, jaké to je, říci si o pomoc druhým, či vést celou situaci a zadávat úkoly ostatním. Po každé modelové situaci dostanete zpětnou vazbu od našich zkušených lektorů, která vám pro příště pomůže zvládnout danou situaci ještě lépe.

     Nadstavbou tohoto kurzu budou praktické workshopy vedené lékaři a záchranáři. Jejich náplní bude zajištění dýchacích cest, rozšířená KPR, monitorace a vyšetření pacienta, či transportní a imobilizační techniky. Budete mít možnost prohlédnout si plně vybavenou sanitku a poslechnout si zajímavé příběhy z každodenní praxe záchranářů.

     Kurz bude hrazený účastníky. Jeho cenu se snažíme snížit na minimum. Naše práce je čistě dobrovolná a veškeré finance pokryjí náklady na ubytování, stravování, dopravu a materiál. Pracujeme na tom, abychom dostali finanční podporu a cena kurzu mohla být co nejnižší.

     Klademe si za cíl, aby všichni, kdo kurz absolvují, byli připraveni na reálné situace, které je v životě mohou potkat. Aby se nemuseli bát při jízdě MHD, že někdo zkolabuje a nablízku nebude nikdo zkušenější. A hlavně si chceme užít víkend s lidmi, kteří mají chuť učit se novým věcem, a tak posouvat své dovednosti zase o kousek dál.

Veškeré info o kurzu naleznete na fb události akce: Zážitkový kurz první pomoci

https://www.facebook.com/events/1696507520401367/?notif_t=plan_user_joined&notif_id=1513173942697885

Vaše STEMII