Hlavní » Články » Rozšířené obzory s Jindřichem Šídlem

Rozšířené obzory s Jindřichem Šídlem

Ve čtvrtek 8. prosince nás poctil svojí návštěvou novinář a politický komentátor (a především zarytý fanoušek Arsenalu) Jindřich Šídlo, a to i přesto, že Motol zrovna nesídlí na jeho oblíbené lince metra (B).

Hned na úvod nám představil své novinářské začátky v Respektu a připomněl i úplné začátky komedie v Seznamu společně s nesmazatelnou stopou jeho zesnulého kolegy Tomáše Dusila. Zabrousili jsme i k tzv. zlatému věku politické satiry a neustále probíhající snaze vymyslet dobrý vtip na Petra Fialu.

Jindřichu Šídlovi se také podařilo nám přiblížit proces vzniku jednotlivých dílů jeho hlavního satirického pořadu – Šťastné pondělí, který vychází (nečekaně) každé pondělí. Přesněji tedy v jakém časovém sledu vymýšlení, natáčení a střihání probíhají (a jaký den v týdnu on obvykle změní téma právě vznikajícího dílu).

Držitel Peroutkovy ceny se samozřejmě nezdržel ani komentáře k prezidentským volbám, od kterých se mu až neuvěřitelným způsobem podařilo několika oslími mosty dostat až ke svatbě Kate a Williama či roli bulváru ve společnosti (aneb Jak Blesk zničil šmejdy). Až k faktu, že v redakci to často funguje jako na ministerstvu financí nebo ve státní správě: „takovej težce organizovanej chaos“.

Po tomto rychlém ale vydatném úvodu následovala samozřejmě ještě diskuze. Při dotazech diváků jsme se společně zamysleli nad způsoby financování médií, Ovčáčkem, či aktuální problematikou osazenstva pražského magistrátu. Padly i zvídavé otázky například (opět) na prezidentské volby či diskuze pod články médií a na Twitteru. Zde se nám také dostalo několika velice užitečných rad pro argumentaci na sociálních sítí – například říkat jenom to, co by dotyčný napsal i v článku, nebo řekl ve vysílání, či prostě počkat 5 minut a trochu zchladnout.

Nakonec přišla zásadní a poslední otázka na Jindřicha Šídla jako milovníka devadesátek. Co nám přinesly devadesátky dobrého?

Instituce, které drží náš stát nad vodou, energii lidí, která nás přenesla přes jinak docela temné období, vzájemný respekt i rockové kluby v Praze. Taková byla odpověď principála Šťastného pondělí a autora podcastu Dobrovský&Šídlo.

Děkujeme za návštěvu!

Natálie Mašterová

 

Foto: Lea Petlíková