Hlavní » Články » Říjnový Startweekend 2022 očima Kateřiny Sypěnové

Říjnový Startweekend 2022 očima Kateřiny Sypěnové

Celý říjen se na naší fakultě nese ve znamení oslav a příprav na další ročník. Každý týden je naplánováno několik akcí od křestu prváků, přes zápity a party, až po schůze Motoláku a jeho klubů. Říjnovou řeholi ukončuje StartWeekend.

Nevíte, o co se jedná? Nevadí, pokusím se vám to teď trochu přiblížit.

Vše začalo již v Dobronicích, kde se nám členové Motoláku o StartWeekendu zmiňovali. Více se o celé akci pak dozvídáme během října na Facebooku Motoláku, kde později probíhá i přihlašování. Hlavním organizátorem je projekťák Ondra. Na členské schůzi nám říká, že zájem o StartWeekend je tradičně obrovský. Tak co? Kdo nakonec pojede?

Pár dnů po členské schůzi přichází e-maily všem, kdo se na StartWeekend dostali. A právě takový e-mail přichází i mně. Týden před odjezdem ladíme detaily jako dopravu, čas příjezdu a dozvídáme se i víkendový program. Nadšení stoupá a já časem zjišťuji, že za fyzio pojedu jediná. To mě ale vůbec neodrazuje a chystám se na víkend plný zábavy.

Přichází Den D. Vyhrála jsem post řidiče, a tak na naší opatovské periferii nabírám postupně další čtyři členy posádky a vyrážíme vstříc za dobrodružstvím. Nálada v autě je pohodová a všichni se těšíme na víkend mimo Prahu. Přijíždíme na místo lehce po půl šesté. Vítá nás Ondra, který nám hned vzápětí ukazuje naše pokoje. Zbytek organizačního týmu potkáváme až později, jelikož ve chvíli našeho příjezdu byli na průzkumu okolí. Postupem času přijíždějí další účastníci, kteří se (stejně jako my) zabydlují.

První společnou aktivitou je večeře. Pan Marcel – majitel chaty, kuchař a pokojská v jednom – nám dává několik pokynů, co a jak bude, a po této lehké instruktáži už konečně začíná servírovat guláš. Po večeři dostáváme chvíli na odpočinek a dále následuje lámání ledů, které si berte na starost Matěj. Ten nám vysvětluje pravidla hry, díky které se následně mezi sebou blíže poznáváme. Další na programu večera je volná zábava – tanec, zpěv a deskovky. Pak už bylo jenom veselo.

Další den začínáme snídaní, a když se postupně všichni probereme, zahajuje Ondra dopolední blok programu prezentací o obecném fungování projektů, a jak by to asi mělo vypadat, kdybychom pořádali nějakou akci. Jeho přednášku přesně ve dvanáct přerušuje ale pan Marcel, který si klepe na hodinky se slovy: “Pane vedoucí, oběd!”. Ondra je tedy po nátlaku pana Marcela a hladových posluchačů nucen ukončit svou řeč.

Po obědě se neobejdeme bez odpoledního klidu, který vyplňujeme hraním deskových her a spaním. Někteří z nás si poctivě vytahují Memorix a snaží se i něco málo naučit. Nemyslím si, že poslední zmíněná aktivita proběhla úplně zdárně, ale snaha se počítá.

Odpolední program zahajují Fany s Klaudií jejich bojovkou s názvem Toulky po českých luzích a hájích s našimi babičkami. Nevíte, co si pod tím představit? Nevadí, my také nevěděli, co máme čekat. Holky nám vysvětlují, že se jedná procházku, kde nám fáborky budou značit cestu a stanoviště. Celá aktivita je na téma přísloví a pranostiky. V domnění, že se jedná o bojovku na čas, nutím svůj tým celou cestu běžet, za což mě možná trochu proklínají, jelikož jsme se na konci dozvěděli, že aktivita na čas asi úplně nebyla.

Poté co se všechny týmy úspěšně dostaly zpět do penzionu, zahajuje Ondra druhou část své přednášky, která je již více zaměřená na fungování Motoláku a jeho akcí. Ani tuto přednášku nám není přáno dokončit – opět ji narušuje příchod pana Marcela, což znamená jediné – je čas na večeři! Po ní si v týmech zkoušíme sami nějaký projekt naplánovat. Jejich prezentace nás čeká další den dopoledne.

Na programu večera je však ještě jeden bod – Překvapení. V devět večer se všichni shromažďujeme ve společenské místnosti plní očekávání. Vůbec netušíme, čeho budeme následujících několik minut svědky. Matyáš, Matěj (a distančně i Štěpán) si pro nás připravili nádherné a originální vystoupení. Tím zahajují volnou večerní zábavu, která se v duchu zpěvu a stmelování táhne až do dalšího dne.

 

V sobotu večer jsme si takticky snídani přesunuli až na devátou ráno. Po ní se shromažďujeme ve společenské místnosti, kde probíhá prezentace našich projektů, které jsme předchozí večer vymysleli. Musím říct, že všechny týmy představují krásné akce. A kdo ví? Třeba se v budoucnu některých budete moci účastnit. Po prezentacích následuje už jen oběd, společné focení a odjezd domů.

Tak tohle byl StartWeekend 2022 v kostce. Doufám, že nyní už máte lepší představu o tom, co tahle akce znamená.

Nakonec bych ráda poděkovala celému Motoláku za krásné tři dny plné radosti. A co říct na závěr? Velká účast – velká zábava.

 

PS.: Ondro, nezapomeň napsat report.

Kateřina Sypěnová

Foto: Agi Vačkářová