Hlavní » Články » Předvánoční bazárek: Dobrý každým coulem

Předvánoční bazárek: Dobrý každým coulem

The weather outside is frightful...“ ufff, tohle je prostě... „All I want for Christmas is youuuu!“ ale já tebe ne, kdy už tohle... „Laaaaaast Christmas I gave you my heart, but the very next day...“ aaaaaaaaarghh, konec!

Je vám to povědomé? Jistě, jde přeci o ten krásně pohodový vánoční čas, který se začíná probouzet na mnohých místech už v půlce listopadu, aby nám připomněl, že bychom se měli na chvíli zastavit, odložit všechen ruch a spěch stranou a místo toho se věnovat něčemu důležitějšímu. Třeba nakupování dárků v předvánočních akcích. No... Nebudeme se hádat o tom, koho z nás tyto bohulibé tendence štvou víc (variantu, že by někoho moc neobtěžovaly, ani nepřipouštím), ale jistě se shodneme na tom, že najít si chvilku pro zastavení a být jen tak se svými blízkými, je opravdu těžké. Ať už kvůli studijnímu vypětí, a nebo kvůli všem těm zdánlivě dojemným agresivním reklamám. Přesto všechno však existuje místo, kde vám nebudou nabízet zboží v akci 2+1 zdarma. Místo, kam se ani Santa Claus popíjející orosenou Coca-Colu neodváží. Zkrátka něco, co vám dokonale vykouzlí úsměv na tváři. Nelžu! Jde o předvánoční bazárek a Marušku s plyšovými parůžky!


Ať už student spěchající na přednášku, či lékař líně se šourající do služby (záměna elánu samozřejmě možná), bazárku před velkou posluchárnou si zkrátka musel všimnout každý. Už při vstupu do budovy bylo jasné, že se dnes něco děje... Krom všeobecného ruchu se až ke dveřím ozývaly koledy (tedy žádné Let it snow!) jak zpívané, tak hrané na žestě. Muzikanty nejvíce potěšila zvláště výborná odezva publika, které se tvářilo spokojeně, broukalo si slova koled a (to se v české muzikantské branži moc nestává) ani jedinkrát se neozvalo ono provařené „hobluj“ a nebo „zahrajte Michala Davida“.  

Samotný bazárek byl opravdu pestrý. Já se tedy v cukrařině nevyznám, ale přeci jen se pokusím nabídku bazárku alespoň trochu přiblížit... Perníky a perníčky na tisíc možných způsobů, mrkvánky, muffiny, ořechový dortík, ovocný dortík, dortík s čímsi, dortík s čímsi jiným, sušenky, wafle se vším možným, vynikající káva, čaj,... Moc dobře jsem věděl, proč jsem ráno ve spěchu oželel snídani. A to jsme se dostali zatím jen k poživatelné části! Bazárkovské stoly se prohýbaly také pod domácími šperky, ručně malovanými plátěnkami na medická témata, eko recyklovanými peněženkami a v neposlední řadě také pod knihami.

A znáte ten pocit, kdy si něco kupujete a říkáte si, sákryš, to je teda levné, to je škoda... Ne? Bazárek nás o existenci tohoto pocitu jednoznačně přesvědčil. Když se člověk cpe vynikající waflí, až mu nutela teče po bradě, tak si moc dobře uvědomuje, že by za ní v nějaké hipsta kavárně dal alespoň dvakrát víc. A výtěžek z ní by jistě neměl tak bohulibé účely, jako výtěžek bazárku, ten totiž půjde všechen na Centrum následné péče v Motole. Letos se podařilo vybrat neuvěřitelných 32 500 Kč! 

Zkrátka, bazárek patří k Vánocům jako k dudákovi dudy! Teď už nezbývá nic víc, než si onu kouzelnou atmosféru udržet až do Štědrého večera...

 

autor: Richard Boček
foto: Marie Bartoníčková