Hlavní » Články » Filmový klub: V Bruggách

Filmový klub: V Bruggách

Na závěr tohoto semestru si pro nás filmový klub představil snímek, jenž se velmi často objevuje v různých žebříčcích jako jedno z nejnedocenějších filmových děl - V Bruggách z roku 2008. Ani na naší fakultě si nevydobyl plnou Pelouchovu posluchárnu, ale návštěvnost byla i tak velice slušná. V hlavních rolích s Colinem Farrellem, přičemž na úvod nám Michal Kubát doporučil i několik dalších kousků z Farrelovy filmografie, Ralphem Fiennesem (jenž se proslavil jako Lord Voldemort, ale zde hraje Harryho) a Brendonem Gleesonem (pro změnu Alastor Moody z potterovské série).

V Bruggách se dá velmi obtížné zařadit do nějaké škatulky. Film o nájemných zabijácích, kde se příliš nestřílí. Najdou se zde četné hlášky, ale i dojemné momenty a filosofování. “Pro mě osobně je to černá komedie ve stylu bratří Coenů, akorát se odehrává v Bruggách. Dostala jsem za úkol vybrat něco vánočního a veselejšího než byly naše předchozí filmy Klub rváčů a Mechanický pomeranč, tak jsem si vzpomněla na tento.” Podotkla Bára Vakrmanová, nyní už doktorka a postgraduální studentka, jež tentokrát snímek uváděla: “Všichni se museli učit na státnice a podobně, tak to pro tentokrát zbylo na mě. Filmový klub mě ovšem stále moc baví, takže vždycky ráda zaskočím. Mám navíc ještě spoustu filmů, jež bych ráda ostatním pustila, ale je to vždy o kompromisu mezi mým vkusem a tím, co dovede přílákat a pobavit ostatní. Třeba moje oblíbená Markéta Lazarová by asi neprošla...”

Já jsem osobně viděl V Bruggách už podruhé a myslím si, že při dalším shlédnutí si ho člověk ještě lépe vychutná a docení promyšlenost scénáře, jenž skýtal i několik perliček pro nás mediky. Např. zoufalý výraz Farrela, když si postesknul: “To se snad mám stát doktorem?” dostal všechny do kolen a my z vyšších ročníku jsme se mohli nechat poučit o alternativních indikacích ketaminu. Na závěr se sluší pogratulovat ještě Harrisi Hadžićovi, jenž si připsal další titul Krále filmového klubu a obhájil tak pověst extra pozorného diváka.

autor: Ondřej Lukáč

foto: Štěpán Holub