Hlavní » Články » Filmový klub: Sherlock

Filmový klub: Sherlock

8. března se v Žížale zase promítalo. Na to, že chodím na filmáč pravidelně, jsem si tam tentokrát ve druhé polovině připadala jako totální loser :D Ale o tom až dál.

Úvodní přednáška Mgr. Tomáše Kolicha o kultu Sherlocka Holmese (pardon, Holmesa) byla perfektní. Šlo o to ukázat si, jak se jeho postava od konce 19. století až do současnosti měnila. Docela mne překvapilo, že původní detektivova podoba, daná sirem Arthurem Conanem Doylem, neměla vlastně nic moc společného ani s Benedictem Cumberbatchem (což většina posluchačů asi očekávala), ale ani s tou „tradiční“ podobou, kterou by člověk dal na první dobrou dohromady – nějaká ta kostkovaná čepice, kabát, dýmka, lupa. Ostatně tyhle atributy se objevily i na plakátu k akci (a Tomáš je samozřejmě nazýval deerstalker a ulster coat). Co mě ovšem překvapilo, bylo to, že z toho v originále pro Sherlocka nic vyloženě typické nebylo. Těmi původními atributy byly nošení županu, nepoužívaná chemická aparatura na pracovním stole, kouření cigaret, hra na housle a nějaká
ta narkotika. Conan Master mix. Až další autoři začali dávat postavě nové atributy, zasazovat ji do pozdější doby, kdy už se jezdilo auty, a podobně. Na obrázcích, kde měl Sherlock na hlavě spíš mlynářskou čepici než deerstalker, bylo také dobře vidět, jak si třeba čeští kreslíři, kteří tvořili ilustrace pro příběhy psané u nás, nevěděli moc rady s jinou kulturou. A tak u nás nosil Holmes směšné kostkované sako a půl metru dlouhou špičku.

Po přednášce následovaly dvě ukázky. První byla The Adventures of Sherlock Holmes, A Scandal in Bohemia (1984), druhá pak ze seriálu Sherlock, A Scandal in Belgravia (2010). Obě propojovala postava Holmesovy „ženy všech žen“, Irene Adler, což byla skvělá volba právě pro porovnání různých zpracování podobného příběhu.

I když jen vzdáleně podobného – ve starší verzi byl Sherlock elegantní, mazaný, převleky oplývající padesátník. Tenhle film byl vtipný. Docela jsme se zasmáli, když za detektivem přišel blonďák s maskou půjčenou od Zorra, kterou si po pěti minutách sundal se slovy „Jsem to já, český král!“ :D Ale vcelku to dobře dopadlo a stálo to za to! Pak, ač nechtěla, musela Bára vyhlásit pětiminutovou přestávku na záchod, protože se tam stejně půlka sálu odebrala i přes její prostest (to jako fakt všichni potřebujete čůrat???). Druhá ukázka byl, jak jinak, díl seriálu, kvůli kterému tam zjevně všichni přišli. Až na mě teda. Sherlocka jsem, pravda, párkrát viděla, ale zjevně to nestačilo ani na společenský průměr, protože moje otázky typu „A ta Molly, to je kdo?“ a „Takže on s ní nakonec bude chodit nebo ne?“ jsem si asi měla nechat pro sebe a pro domácí použití googlu. A taky jsem neměla s výrazem objevitele Ameriky říkat „Ahá, takže to ‚I am Sherlocked‘, co máte všichni na tapetách na mobilech, to není jenom propaganda, to je přímo z toho seriálu!“  No co, hlavně že se promítání zase povedlo a u Vojáka bylo otevřeno :) Přijďte zase příště!

autor: Eliška Waclavová
foto: Michaela Kubata

 

Zdroj úvodního obrázku:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sherlock_Holmes_-_The_Man_with_t...
http://progeek.cz/cs/i-am-sherlocked/411-tricko-i-am-sherlocked-bile.html